Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

Acampats per Palestina: l’estudiantat marca el camí



22 de maig de 2024

La solidaritat amb el poble palestí ha fet trontollar la falsa calma de les universitats valencianes. Hem pogut veure diverses acampades arreu del País Valencià, tornant a mètodes de lluita que feia anys que havien estat oblidats per la despolitització i la repressió regnant en els campus universitaris. L’estudiantat ha demostrat, una volta més, una dignitat que ni tenen ni s’espera dels responsables polítics i acadèmics d’aquestes institucions a priori tan progressistes. Tan difícil és dir les coses pel seu nom? Tan difícil és dir la paraula genocidi?

Sabem perfectament el perquè d’aquesta reticència. És millor mirar a un altre costat i allargar al màxim la complicitat amb el sionisme. Millor per a unes institucions totalment compromeses amb el paper de l’Estat espanyol i la Unió Europea amb el règim d’apartheid israelià. No ens enganyem, les universitats, tot i ser espais on és més fàcil tolerar certes posicions més progresistes, estan totalment integrades en l’entramat institucional estatal i responen als mateixos interessos. Des que, a principis del mil·lenni, es firmà l’Acord d’Associació per al lliure comerç i col·laboració entre Brussel·les i Tel Aviv, Israel és el país no comunitari que més diners rep del Consell Europeu d’Investigació. Ha obtingut 1.440 milions d’euros per a subvencionar projectes d’investgació en els últims vint anys, però aquesta només és una part de les subvencions destinades a l’acadèmia israeliana. La col·laboració amb el sionisme no només dona rèdit acadèmic, sinó que suposa un negoci per a uns i altres.

Aquest és l’avantatge de ser el principal aliat i garant dels interessos de l’OTAN al Pròxim Orient. L’existència de l’Estat colonial israelià és quelcom innegociable per als EEUU i, per tant, defensar-lo resulta obligatori per a tots els seus aliats. Els interessos capitalistes s’organitzen de manera internacional i travessen tots els aspectes de la vida social i institucional: la nostra resposta no pot situar-se al marge d’aquesta realitat.

Les protestes estudiantils han estat una clara passa endavant, ens han fet tornar a il·lusionar-nos amb la potencialitat que conté un jovent organitzat i determinat, però és evident que no és suficient. El deure internacionalista, connectat amb tota la història de lluita de la nostra classe, ens interpel·la a no conformar-nos amb protestes simbòliques, amb gestos —encara que siguen sincers i importants— no suposen un problema per als poderosos.

Tot el compromís i el sacrifici que han demostrat els estudiants ha de suposar una primera pedra en la construcció d’una alternativa mundial a la impotència davant del genocidi. La barbàrie sionista, tot i ser el punt àlgid actual del bel·licisme atlantista, només és un dels episodis de la destrucció a què ens aboca el gran Capital actualment a través de les seues estructures polítiques: l’Estat espanyol, la Unió Europea i l’OTAN. Contra aquests enemics no ens basta només recuperar mètodes de lluita de les darreres dècades, ens cal la construcció de la millor arma que ha tingut mai la nostra classe: el Partit Comunista de masses a escala internacional.

Les diferents formes en què pren cos el proletariat avui al País Valencià han d’orientar-se explícitament cap aquest fi; ni subordinació als partits de la socialdemocràcia, ni submissió als òrgans de poder de la burgesia nacional o internacional. Un full de ruta propi, una organització pròpia. Que cada humil passa que fem siga en eixa direcció.


Contingut relacionat