Judici contra dos militants detinguts brutalment el 2020

12/02/2024
Image
Els dos militants van ser detinguts el dia 27 de maig del 2020 després d'una manifestació en defensa de la sanitat pública i en contra de les mesures antiproletàries que van acompanyar la pandèmia de la COVID-19. La Guàrdia Urbana de Barcelona els va detenir a la rambla del Raval en una actuació violenta i vexatòria. El dia 14 de febrer aniran a judici acusats de diversos delictes. Horitzó hem pogut parlar amb l'A i el M perquè ens expliquin els fets.

«Van assenyalar a l'A i el van anar a agafar. Després van empentar a vària gent i jo vaig caure d'esquenes amb el cap contra el terra i es van abalançar contra mi. Tenia tres agents a sobre, un amb el genoll m'aixafava el coll i em rascava la cara contra el terra. Jo no sabia el que estava passant» ens ha dit el M. Expliquen que va ser una detenció clarament selectiva: els agents van assenyalar personalment els joves perquè els van reconèixer com a militants polítics del barri del Raval.

Els policies, a més de la violència física, van tractar d'humiliar i atemorir els joves en tot moment. El M ens diu que mentre estava a terra atordit per la pressió que li aplicaven contra el coll sentia com un dels policies li repetia «això és el que et mereixes, fill de puta, ets una rata». Després, un cop al cotxe, «jo estava molt estabornit pels cops rebuts i demanava anar a l'hospital a què em miressin les ferides i ells m'insultaven i em deien que com podia ser que la joventut féssim això».
Image
Finalment, els policies van accedir a portar-los al CAP. Allà van manifestar que les seves ferides havien estat causades pels agents, però a l'informe mèdic el metge va posar «degut a la resistència a una detenció se li han provocat lesions». Els van tornar a comissaria i finalment els van deixar a anar de forma sobtada i irregular.

Els joves denuncien que «era un moment de deriva repressiva de l'Estat, d'augment de la policia i del control de tot el que feia la gent al carrer. Amb l'excusa del covid van impulsar mesures repressives que no estaven justificades mèdicament, el que ens va passar és un exemple». Gairebé quatre anys més tard, el judici contra aquests dos joves arriba en un context no gaire diferent del de la seva detenció.

La crisi del capital i l'ofensiva política contra el proletariat no han cessat. Actualment, a Ciutat Vella, on van ser detinguts els dos joves, la regidoria del districte està a càrrec d'Albert Batlle, antic director general dels Mossos d'Esquadra i responsable de l'àrea de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament. Mentre l'esquadrisme feixista de les empreses de desokupació actua impunement als barris obrers, el proletariat organitzat encara és perseguit sistemàticament.
Image