Nova fuita química al Camp de Tarragona: una situació de risc cronificada

El passat 13 de febrer de 2025, una fuita de cloropicrina en un magatzem d’una empresa de paqueteria del polígon industrial Riu Clar de Tarragona va posar en alerta Protecció Civil, que va activar la prealerta del PLASEQTA (Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona). Cinc persones van haver de ser ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), encara que finalment van ser donades d’alta in situ. Els Bombers de la Generalitat van intervenir per contenir la fuita i ventilar la nau afectada.
Un territori castigat per la indústria química
Aquest incident no és un cas aïllat. El Camp de Tarragona s’ha convertit en un epicentre d’emergències químiques, producte d’un model econòmic que prioritza els beneficis empresarials sobre la seguretat de la població i el medi ambient.
Només en els últims anys, s’han produït diverses fuites químiques a la zona. Per exemp`le, El 30 de desembre de 2023: una fuita de butadiè a la planta de Repsol Química, a El Morell, va obligar a activar l’alerta del PLASEQTA. El 29 de novembre de 2024: un bidó de peròxid d’hidrògen va vessar 1.000 litres de substància tòxica a una empresa de Reus, provocant l’evacuació de diverses naus industrials.
La repetició d’aquests incidents evidencia la precarietat del model industrial del Tarragonès, que, sota el pretext de la creació de llocs de treball, sotmet la població a riscos ambientals i sanitaris continus. Mentre les empreses continuen operant amb total impunitat, els accidents es normalitzen i la seguretat queda en segon pla. Aquesta nova fuita de cloropicrina és només un capítol més en la història d’un territori explotat i abandonat per les administracions.