El Sindicat d’Habitatge de Lleida denuncia desnonaments i vulneracions de drets per part de la Fundació APIP-ACAM

Avui el Sindicat d’Habitatge de Lleida ha fet públic un conflicte amb la Fundació APIP-ACAM, entitat que gestiona programes d’acollida per a persones refugiades i demandants d’asil a tot Catalunya. El Sindicat acusa la fundació de desnonar famílies i d’exercir pràctiques abusives que vulneren drets bàsics, tot i rebre fons públics i gestionar habitatge social.
🔵 Fem públic el conflicte amb APIP-ACAM, una Fundació que gestiona programes d'acollida per a persones refugiades.
— Sindicat d'Habitatge de Lleida (@Lleida_SHSC) July 4, 2025
Ha sotmès a desenes de persones a tractes vexatoris, desnonaments, coaccions i abusos de poder.
Aquí ho expliquem ⬇️ pic.twitter.com/Kf6hlRVAfn
Segons denuncia el Sindicat, desenes de persones allotjades en pisos d’APIP-ACAM a Lleida han estat pressionades per abandonar els habitatges sense oferir cap alternativa real ni el suport adequat. A més, s’assenyalen pràctiques com tractes vexatoris, manipulació documental, expulsions arbitràries i condicions d’amuntegament als pisos. També ha intentant impedir l’organització sindical a les persones refugiades, ha intentat aïllar-les privant-les d’espais comuns i obrint expedients disciplinaris.
És especialment greu que la Fundació formi part de plataformes com la Crida pel Dret a l’Habitatge, mentre actua —segons denuncien— en contra d’aquest mateix dret que diu defensar. Aquesta contradicció posa en dubte la legitimitat de la seva presència en espais que s’han creat per combatre la greu situació en termes d’habitatge que viu el país.
Què reclama el Sindicat?
El Sindicat d’Habitatge de Lleida exigeix a la Fundació cinc reclamacions:
- Que no es produeixi cap desnonament sense una alternativa habitacional de qualitat.
- Transparència total en el funcionament del programa d’acollida, amb accés a contractes, convenis i criteris interns.
- Un tracte digne i no discriminatori per a totes les persones acollides, evitant coaccions o represàlies.
- El reconeixement del Sindicat com a interlocutor legítim, participant de forma normalitzada en les reunions.
- Fi del control coercitiu dins dels dispositius d’acollida, i l’abandonament del paternalisme davant les persones que s’hi acullen.
En el comunicat, també s’adverteix que aquesta situació no és un cas puntual, sinó el reflex d’un model estructural que combina l’abandonament institucional amb la subcontractació de serveis socials a entitats privades sense fiscalització real. El Sindicat denuncia un “circuït d’habitatge de misèria” que beneficia entitats que, segons afirmen, fan negoci amb la pobresa.
Finalment, el Sindicat fa una crida a la mobilització i la solidaritat davant una situació que consideren injusta, opaca i racista, i adverteixen que continuaran denunciant públicament aquestes pràctiques.
El 10 de juliol el Sindicat organitza una xerrada anomenada “Refugi, misèria i negoci: el cas de la Fundació APIP-ACAM” on es donaran més detalls del cas.
🔵 Refugi, misèria i negoci: el cas de la Fundació APIP-ACAM.
— Sindicat d'Habitatge de Lleida (@Lleida_SHSC) July 4, 2025
▶️ 10 de juliol, Plaça Cervantes
Vine a conèixer el cas i el Sindicat. Ens veiem dijous vinent. pic.twitter.com/oZZteY9NsH