Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

El Port de València, peça clau en el subministrament d’armes a Israel



20 de novembre de 2024

Segons ha destapat una investigació de La Directa, el Port de València ha estat clau en el comerç d’armament entre l’estat espanyol i Israel durant la recent ofensiva a Palestina i el Líban. Malgrat que les dades van ser parcialment  censurades per l’Autoritat Portuària de València, el mitjà hi ha pogut accedir. Aquestes contradiuen les últimes declaracions de la ministra de defensa, Margarita Robles, qui va assegurar que el comerç d’armes amb Israel havia estat suspès des del 7 d’octubre del 2023.

Les dades mostren com des del Port de València s’han donat intercanvis d’importacions i exportacions d’armes cap a l’estat sionista. De fet, entre el 2023 i els primers mesos del 2024, el 84% i el 95% d’importacions de material bèl·lic des d’Israel van entrar per València. El  mateix 2023 es van adquirir 233 tones de vehicles blindats  i 46 tones de municions per un valor de 46 milions d’euros. Entre el gener i el juliol del 2024, es van descarregar 174 tones de vehicles militars per un valor de més de 9,3 milions d’euros.

Pel que fa a les exportacions, el port valencià també ha estat una via principal per enviar armament, projectils i municions a Israel. El novembre de 2023 es van exportar 12 tones de projectils a Israel. La permissivitat del govern espanyol no es limita a les exportacions i les importacions: durant els primers mesos de 2024, 26 tones de municions van ser transportades a Israel passant pel Port de València.

L’Autoritat Portuària de València va censurar l’accés a la informació detallada sobre el tràfic de mercaderies. L’opacitat en les dades és un patró recurrent en la gestió del comerç d’armes a l’estat espanyol. Investigacions apunten a la participació d’empreses com Nammo i ZIM en la cadena de subministrament d’armes. A més, l’estat espanyol ha adjudicat contractes pel valor de 1027 milions d’euros a empreses israelianes des de 2023.

Diversos col·lectius, com el Centre Delàs i el moviment BDS, denuncien la complicitat del govern espanyol en el reforç de la indústria militar israeliana, que utilitza aquest armament per l’ocupació i el genocidi del poble palestí. Aquestes pràctiques exposen la contradicció entre les polítiques que declara el Govern espanyol i la realitat del comerç amb Israel.


Contingut relacionat