Biden autoritza a Ucraïna l’ús de míssils nord-americans de llarg abast contra Rússia
El president dels Estats Units, Joe Biden, va aprovar ahir, diumenge 17 de novembre, l’ús de míssils tàctics de llarg abast ATACMS per part d’Ucraïna per atacar territori rus, segons han informat mitjans com The New York Times i l’agència Reuters. Aquesta decisió, presa quan falten dos mesos perquè Biden abandoni la Casa Blanca, representa un gir significatiu en la política exterior nord-americana. Tot apunta a la voluntat de dificultar l’assoliment de la pau entre Rússia i Ucraïna durant el pròxim mandat de Donald Trump, qui s’ha mostrat reticent a ampliar l’ajuda a Kíiv.
Els míssils, amb un abast de fins a 300 quilòmetres, suposen un avenç important en la capacitat ofensiva d’Ucraïna, que fins ara disposava d’armes amb un rang de 80 quilòmetres. El president nord-americà ha justificat la mesura en la creixent implicació de Corea del Nord en el conflicte, per exemple, amb l’enviament de tropes en suport a Rússia. Amb aquesta acció, Biden busca dissuadir Pyongyang d’intensificar la seva participació. Tot i això, ni la Casa Blanca ni el govern ucraïnès han confirmat oficialment l’autorització.
Aquesta decisió podria marcar un punt d’inflexió en la guerra, ja que Rússia ha advertit reiterades vegades que no toleraria atacs amb míssils balístics occidentals contra territori rus, que suposaria la participació directa de l’OTAN en el conflicte i que podria implicar una resposta nuclear per part de Moscou. Fa tres setmanes, el president rus Vladimir Putin va aclarir que “no es tracta de si es permetrà o no que algú utilitzi aquestes armes contra Rússia, sinó si es permetran a si mateixos atacar territori rus”.