L’Iran llança míssils contra bases dels Estats Units a Qatar i Iraq

L’Iran ha anunciat aquest dilluns 23 de juny l’inici d’una ofensiva militar, anomenada “Anunciació de Victòria” (Basharat al‑Fath), amb llançaments de míssils contra diverses bases nord-americanes a l’Orient Mitjà.
Segons la televisió pública iraniana, l’objectiu principal ha estat la base aèria d’Al Udeid (Qatar), seu avançada del Comandament Central dels Estats Units, amb un desplegament d’aproximadament 10.000 soldats. També han informat d’atacs a bases nord-americanes a l’Iraq.
Qatar ha confirmat que tots els míssils han estat interceptats amb èxit, sense cap víctima ni danys reportats. El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors de Qatar, Majed Al Ansari, ha reafirmat que es “reserva el dret a respondre de forma proporcional” a aquesta “agressió descarada”. Algunes naus de combat i avions nord-americans haurien estat reubicats des d’Al Udeid com a mesura preventiva abans de l’atac. Les autoritats d’Emirats, Bahrain, Kuwait i Oman també van tancar o restringir el seu espai aeri prèviament, com a mesura de seguretat.
Resposta a l’atac dels Estats Units
L’atac és una resposta directa als bombardejos ordenats pels Estats Units contra les instal·lacions nuclears de Fordow, Natanz i Isfahán, coneguda com l’Operació Midnight Hammer, efectuada el 22 de juny.
Segons el Consell Suprem de Seguretat Nacional iranià, el nombre de míssils llançats equival al nombre de bombes utilitzades pels Estats Units en aquell atac. També ha advertit que, si els Estats Units reprenen les hostilitats, “col·lapsarà” la seva presència militar a la regió i ha qualificat les bases americanes com a “talons d’Aquil·les” del Pentàgon .
Escalada significativa del conflicte regional
Aquest atac forma part de la creixent escalada del conflicte entre Iran i Israel, amb els Estats Units com a aliat del segon. Només durant els últims dies, Iran també ha llançat onades de míssils contra Israel (almenys 40 míssils amb almenys 86 ferits) i Israel ha respost amb atacs “sense precedents” contra instal·lacions estratègiques iranianes, incloent la presó d’Evin.
Aquesta cadena de represàlies –bombes sobre centrals nuclears iranianes, rèpliques amb míssils contra bases de l’OTAN, espais aeris tancats, evacuacions preventives– situa tota la regió del Golf en un punt crític, amb Espanya i la Unió Europea demanant moderació, i Qatar i altres estats del Golf cridant a la contenció o a una resposta “proporcionada”.
L’ofensiva iraniana del 23 de juny marca una escalada significativa en aquest conflicte regional, amb Qatar i Iraq com a escenaris clau.