El decret llei de Meloni que reforça la deriva autoritària de l’Estat italià

El passat 4 d’abril, el Consell de Ministres italià va aprovar el decret llei de Seguretat, que ha recuperat la major part de les mesures incloses en la controvertida Llei de Seguretat Pública (DDL 1660). La mesura havia estat aprovada al Congrés, però estava pendent de ratificació al Senat. L’executiu de Meloni l’ha aprovat com a decret llei per tal d’accelerar la seva aplicació: el decret entra en vigor immediatament, amb un termini de 90 dies per ser aprovat pel Parlament.
Retallada de drets i llibertats polítiques
Entre d’altres, el nou decret recull de la Llei 1660 la creació del delicte de revolta en presons i CPR (els CIE italians), ja sigui amb actes violents o resistència passiva, i prohibeix els migrants en situació irregular, tot i que tinguin permís de residència, comprar targetes SIM. També s’amplia la revocació de la ciutadania fins a 10 anys després d’una condemna per certs delictes -abans eren 3 anys- i s’endureixen les penes per ocupació i per delictes comesos en estacions ferroviàries.
El decret blindarà la deriva autoritària que l’Estat italià ha estat afinant l’última dècada. Entre d’altres, estableix l’enduriment de la repressió contra la protesta passiva, l’agreujament de les sancions per mobilitzar-se contra obres públiques o grans infraestructures estratègiques, així com tipifica els talls de carretera com a delicte -fins ara era una infracció administrativa- amb penes de fins a sis anys de presó si hi participa més d’una persona.
Protecció dels cossos de seguretat
El decret implica la creació de nous delictes específics per lesions a agents, amb penes molt més altes, així com la mplantació obligatòria de càmeres per enregistrar les actuacions policials. La principal novetat, però, és la protecció jurídica específica per a les forces de l’ordre. Es tracta d’una mesura per evitar que els agents i militars siguin automàticament investigats per abús, lesions o homicidi quan disparin en situacions de suposada legítima defensa: no seran suspesos del servei i l’Estat cobrirà les despeses legals fins a 10.000 euros per cada fase del procés judicial. El DDL aprovat al Congrés ja preveia el reemborsament de despeses legals per a membres de les forces de seguretat que volguessin contractar un advocat de confiança, amb un pressupost total de prop d’un milió d’euros anuals.
Mobilitzacions
Les noves mesures legislatives suposen un atemptat contra els drets i les llibertats polítiques de la classe treballadora, especialment en termes d’organització i mobilització, i són especialment coercitives per al proletariat migrant. El fet que s’hagi impulsat com a decret llei, per eludir l’estancament, però també el debat al Parlament, apuntala el projecte autoritari estatal del govern de la neofeixista Giorgia Meloni, que pren una deriva encaminada a la consolidació d’un estat policial.
La resposta no s’ha fet esperar. Centenars de manifestants es van concentrar a la Plaça del Panteó de Roma, on va haver enfrontaments amb la policia en un intent de trencar el cordó que protegia el Palau Chigi, la seu del Govern. També hi ha hagut mobilitzacions a la ciutat de Nàpols.