Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

L’Ajuntament de Barcelona inicia el procediment per desallotjar l’Antiga Massana



30 de juliol de 2024

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat un procediment administratiu amb l’objectiu de desallotjar l’Antiga Massana, un espai sota el control dels treballadors de Ciutat Vella. Des de la seva obertura en plena pandèmia l’any 2020, l’Antiga Massana s’ha convertit en un punt de referència per a la classe treballadora del barri i de tota Barcelona. 

Situat al número 1 del carrer Floristes de la Rambla, durant aquests anys, l’espai ha acollit més d’un centenar de col·lectius i hi han passat milers de persones. Entre els col·lectius que utilitzen aquest espai es troben el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya, l’Escoleta Popular, l’Organització Juvenil Socialista, Samidoun: col·lectiu en defensa de Palestina, el Sindicat Laboral, el Gimnàs Popular Matilde Landa, Makipomba: Taller d’Art, entre d’altres. En un comunicat emès ahir, els col·lectius que formen part de l’Antiga Massana han reivindicat aquest espai com un lloc “on ens organitzem per construir un poder per a la classe treballadora, per lluitar tant per defensar les nostres condicions de vida com per gaudir del nostre barri i la nostra ciutat”. 

En aquest sentit, remarquen que, en un moment en què la vida a Barcelona és cada cop més insostenible, amb desnonaments diaris, lloguers pels núvols, una presència policial cada vegada més intensa i una invasió de turistes constant, l’Antiga Massana considera que la seva lluita és més rellevant que mai. A més, assenyalen directament al PSC, liderat per Jaume Collboni i Albert Batlle, acusant-los de “posar la catifa vermella als empresaris amb projectes com la Copa Amèrica o l’ampliació del MACBA, mentre negocien amb l’habitatge i el turisme, explotant i expulsant els treballadors dels seus barris”.

Asseguren que l’Ajuntament utilitza la repressió i les mentides per facilitar el desallotjament i avançar amb un projecte especulatiu a la Plaça Gardunya. “Durant els darrers anys, s’han posat sobre la taula projectes com la construcció d’un túnel per facilitar el flux de turistes des del Mercat de la Boqueria cap al barri del Raval”, expliquen els col·lectius. A més, assenyalen la difamació per part de l’Ajuntament sobre l’Antiga Massana que, com expliquen, només busca desprestigiar “un projecte que arriba on les institucions mai no podran arribar. Perquè som el projecte de la classe treballadora organitzada per construir un poder propi que acabi amb el seu projecte polític, que és el projecte del capital”.

Malgrat l’inici del procediment administratiu, els col·lectius de l’Antiga Massana es mantenen ferms. Reafirmen que aquesta situació no representa un retrocés en la seva lluita i asseguren que el desallotjament només subratlla la importància de “tenir eines pròpies per lluitar pels nostres interessos i contra l’explotació i l’ofegament constant als quals ens veiem sotmesos”.


Contingut relacionat