Un mitjà per la lluita de classes

11/10/2023
Image

mitjà1

1 1 m. [LC] Allò que serveix per a arribar a un fi.

2 1 m. [CO] mitjà audiovisual Mitjà de transmissió de la informació que té com a suport diversos sistemes auditius, visuals o audiovisuals.

3 m. [AQ] ant. Peça de pedra quadrangular usada per a la construcció de cases.

Al juliol del 2022 naixia Horitzó Socialista com a "L'òrgan de difusió i reflexió del jovent comunista". Després de mesos agitats, es materialitzava la ruptura comunista amb la socialdemocràcia. S'iniciava el camí cap a construir les condicions necessàries per la independència política, ideològica i estratègica del proletariat.

 

Allò que serveix per a arribar a un fi.

En un context on regnava la confusió i la intoxicació intencionada, Horitzó ens ha servit per exposar les tesis inicials amb què el Moviment Socialista començava a caminar al nostre territori. En aquest escenari de desconcert, on iniciàvem el camí, es feia necessari articular un punt de referència des d'on començar a clarificar quines eren les nostres posicions polítiques per tal de contribuir al debat racional i trobada de tot revolucionari honest. Però també és feia -i es fa- necessari explicar-nos de forma autònoma perquè sabem que els mitjans al servei del capital no són confiables per fer-ho. Al mateix temps, no esperem tampoc que la intoxicació de les diferents faccions de l'esquerra del capital cessi en el seu intent de protegir-se de l'amenaça que suposa, per als seus privilegis, el proletariat organitzat de forma independent. Per obrir-se pas en aquest fangar cal tenir una veu pròpia, clara i esmolada.

D'aquí el que ha estat Hortizó Socialista fins ara: les presentacions a Barcelona i València, les  desenes d'articles i notícies, els programes de Prisma i les Jornades a les universitats. Una eina per a donar a conèixer l'anàlisi de conjuntura i la necessitat d'articular-ne una resposta estratègica, per situar al mapa on som, quines forces tenim i què proposem per engrandir-les.

 

Mitjà de transmissió de la informació.

Un any i uns mesos després, ens trobem en un canvi d'etapa pel Moviment. La presentació de les Organitzacións Juvenils Socialistes de Catalunya i del País Valencià, que culminaren el procés de Gènesi, és el reflex del desplegament organitzatiu que s'ha donat durant el darrer any. En el context actual, es fa necessari dotar-nos de nous objectius i formats. Per aquest motiu, Horitzó Socialista passa a ser el mitjà de comunicació del Moviment Socialista en llengua catalana, difonent i informant al voltant del desenvolupament de la lluita de classes des d'una perspectiva pròpia, independent.

Amb vells i nous formats, pretén, amb el temps, esdevenir un espai de referència en la formació i la informació de la nostra classe i per a la nostra classe. En el camí cap a constituir-nos com a subjecte polític i desplegar el Procés Socialista, cal que narrem nosaltres mateixos el nostre desenvolupament sense dependre dels mitjans convencionals. Aquesta serà l'aportació d'aquest mitjà a l'estratègia de superació de l'ordre social burgés. Generar un centre des del qual emani i es desenvolupi en múltiples formats la nostra proposta política. Un centre polític per posar a l'ordre del dia les idees, l'estratègia i l'actualitat del comunisme del s.XXI.

 

Peça de pedra quadrangular usada per a la construcció de cases.

Quan aquest mitjà es va presentar en públic entre vaticinacions de morts prematures, de derrota o claudicació, destacava la ridiculització per part de suposats revolucionaris de la consigna de la independència ideològica, estratègica i organitzativa. Però nosaltres, per contra de defallir, hem seguit afinant i desenvolupant les consqüències teòriques i pràctiques d'aquest principi polític. El desenvolupament del Moviment Socialista és encara modest però suposa una discontinuïat en la inèrcia impotent de les "esquerres" de les darreres dècades.

Del cicle polític anterior i de la tradició històrica dels oprimits que ens precedeix, n'extraiem lliçons i eines per entendre el nostre avui, aprenem de les derrotes i treballem per consolidar les condicions de possibilitat per a tornar a fer del comunisme un moviment de masses que confronti el poder del capital: en aquesta tasca històrica, Horitzó Socialista fou una primera pedra per construir un nou present.

En aquesta nova etapa que entrem, Horitzó serà un mitjà per la lluita de classes. De la nostra classe i per a la nostra classe, una eina per a l'organització del Procés Socialista.