Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

Tres suïcidis per desnonaments a Catalunya des de principi d’any



2 de juliol de 2024

La matinada de dilluns va deixar una tràgica notícia al barri de Sant Andreu, a Barcelona, on dues germanes de 54 i 64 anys es van suïcidar hores abans que s’executés una ordre de desnonament que les obligaria a abandonar la seva llar. A les 4:30 del matí, les dues dones es van llançar al buit des del pati interior de l’edifici en què vivien, al carrer Navas de Tolosa. L’immoble és propietat d’un particular, que el maig de 2023 va iniciar el procés per desallotjar les dues inquilines les quals no podien cobrir el cost del lloguer.

Aquest lamentable succés és el segon cas de suïcidi vinculat a un desnonament a Catalunya en el que portem de 2024. El 22 de març, l’Àlex, un home de 70 anys, es va treure la vida en un parc de Sabadell després d’haver estat desnonat de la seva llar. A aquests fets si suma que el passat 2 de maig a Vigo, un home de 43 anys es va llançar per la finestra del seu habitatge quan una comissió judicial va arribar per desnonar-lo. Tot i que va sobreviure, va quedar al llindar de la mort a causa de les greus ferides. També el cas de Melanie, una altra víctima de desnonament, que es va suïcidar a Barcelona l’any passat abans de ser expulsada de la seva llar.

En aquest sentit, en un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) de l’any 2021 s’afirma que les persones que van a ser desnonades pateixen uns nivells elevadíssims de mala salut mental “fins a 9 de cada 10 persones van presentar mala salut mental, una xifra fins a 6 vegades superior a la que s’observa en la població general.” D’aquesta manera, el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya, a través de les seves xarxes socials, ha afirmat que “aquests fets tan lamentables no són accidents sinó conseqüència directa d’un sistema que s’estructura entorn de la propietat, el benefici i la creixent misèria de la classe treballadora.” La seva portaveu, Marina Parés, ha exigit la prohibició dels desnonaments “sigui qui sigui el propietari”.

Per denunciar aquesta situació, aquest vespre, des de la PAH de Barcelona, s’ha convocat una concentració a les 20h a Plaça Sant Jaume.


Contingut relacionat