Protestes contra Israel a les universitats dels Estats Units

25/04/2024
Image
Enmig de la guerra d'Israel contra el poble palestí, les universitats dels Estats Units s'han convertit en un escenari de protestes estudiantils contra el genocidi que Israel està perpetrant a Gaza. L'escalada de protestes va començar a la Universitat de Columbia, a Nova York, quan centenars d'estudiants van instal·lar tendes de campanya al campus, desafiant les directrius de la universitat. En resposta, la directora de la universitat, Nemat Minouche Shafik, va demanar la intervenció policial per desallotjar la concentració, fet que va acabar provocant la detenció de més de 100 estudiants. Aquesta acció va portar a la suspensió de classes presencials i al trasllat de les classes a un format en línia.

A la Universitat de Columbia, l'han seguit les protestes de la Universitat de Yale i la Universitat de Nova York, que també van patir la repressió policial amb prop de 60 i 150 arrestos, respectivament. En aquest sentit, les mesures repressives no es van limitar a les detencions i diverses universitats estan aplicant sancions als estudiants involucrats en les manifestacions. Més enllà del món universitari, les protestes han tingut ressò en tot el país, provocant el pronunciament del president dels Estats Units, Joe Biden, que no ha dubtat a donar suport a les actuacions policials i a titllar les protestes com a "antisemitisme flagrant".

El que va començar com a manifestacions aïllades ha evolucionat ràpidament en una onada estudiantil que està guanyant força no només als Estats Units, sinó també més enllà de les seves fronteres. En aquest sentit, ahir els estudiants de l'Institut d'Estudis Polítics de París (SciencesPo) es van sumar a les protestes i van ocupar el seu campus en solidaritat amb Palestina i contra l'estat d'Israel.