Presó per quatre dels sis antifeixistes de Saragossa

09/02/2024
Image
El Tribunal Suprem (TS) ha condemnat a 4 anys i 9 mesos de presó a quatre dels sis joves antifeixistes, coneguts com «los 6 de Zaragoza», que van ser encausats per participar en una protesta contra Vox el 17 de gener del 2019. Se'ls atribueix delictes de desordres públics, atemptat i lesions contra policies.

Els sis joves han estat jutjats per participar en una convocatòria contra un míting de Vox al Parque Grande de Saragossa ara fa ja cinc anys. Inicialment, l'Audiència de Saragossa pretenia condemnar-los a sis anys de presó. Més endavant, el 2021, el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó va voler augmentar la pena en un any més, afegint el delicte de lesions. Finalment, fa dos dies, el dimarts 6 de febrer, vam saber que el TS havia dictaminat la condemna en 4 anys i 9 mesos per a aquells quatre joves que eren majors d'edat en el moment dels fets.
Image
El procés judicial contra els joves antifeixistes ha estat marcat per l'absència de proves. Davant la impossibilitat d'identificar els acusats en el lloc i el moment dels fets dels quals se'ls acusava el jutge s'ha basat únicament en el testimoni de la policia per a tirar endavant la condemna. Com afirmava la plataforma «Absolución 6 de Zaragoza» al seu comunicat: «hem sigut condemnats fruit de detencions aleatòries, l'absència de proves incriminatòries i un muntatge policial que no ha estat capaç de tapar el fet que som innocents».

Aquest muntatge policial suposa l'enèsima evidència del context de retallada de drets polítics i d'accentuació de la despossessió en què es troba el proletariat actualment. La condemna contra els joves antifeixistes confirma la necessitat que té l'Estat de soscavar tota forma de resistència a l'statu quo en un moment de crisi estructural del capitalisme. Tanmateix, el feixisme de Vox és aixoplugat per les institucions de la burgesia perquè encarna l'últim dic de contenció contra el proletariat revolucionari.
Image