Les promeses del nou protocol de mossos als desnonaments es demostren paper mullat

17/02/2023

El novembre de 2022 es va fer públic el nou protocol de desnonaments dels Mossos d'Esquadra. En el document publicat es pot llegir que el comandament policial present en el moment del desnonament serà l'encarregat de valorar la situació per a ordenar el desplegament de la Brigada Mòbil (BRIMO). Això inclou situacions en la qual hi hagi “accions que puguin comprometre l'ordre públic” o “accions que dificultin o impedeixin l'execució de l'ordre judicial”. En altres paraules, el desplegament de la BRIMO en tots els casos en què un Sindicat d'Habitatge convoqui públicament per a aturar un desnonament.

El protocol pretén transmetre la sensació que es prioritza l'atenció cap a aquelles persones vulnerables en el moment del desnonament. Tanmateix, la realitat s'imposa: sota l'aparença de voler “protegir” les persones desnonades s'amaga una major bel·ligerància contra qualsevol expressió organitzada que tracti d'impedir la barbàrie quotidiana dels desnonaments. 

Així ho confirma la pràctica. Només aquesta setmana mateixa tres desnonaments convocats per Sindicats d'habitatge van ser executats mitjançant el desplegament d'un gran dispositiu policial. Mesos després de l'aprovació del nou protocol, l'única cosa que ha canviat ha estat el major reforçament autoritari de l'Estat contra qualsevol forma d'organització de la classe treballadora. Una nova volta de rosca per part de l'Estat per a garantir els interessos de la burgesia.