Els creuers s'apoderen de Barcelona

02/02/2024
Image
Barcelona va rebre durant l'any 2023 un total de 3.568.901 creueristes segons el Ministeri de Transports. Així doncs, el nombre de turistes que arriben a la ciutat en creuers no només supera les xifres anteriors a la pandèmia de la covid-19 sinó que assoleix el record històric de la capital catalana.

No és cap novetat que cada any milions de turistes arribats en creuers assolen els carrers de Barcelona, fomentant un model de consum que exclou el proletariat barceloní de la ciutat. Això no obstant, aquestes dades demostren que aquesta tendència s'ha accentuat perillosament durant els darrers anys. Fa vint anys, el 2003, van arribar 1.049.230 creueristes a la ciutat, una tercera part dels que ho fan actualment.
Image
L'any 2022 Barcelona ja havia estat la ciutat europea més contaminada pels creuers segons un estudi realitzat per l'entitat ecologista Transport & Environment. Podem veure com els successius consistoris no han fet sinó regular el turisme i la mobilitat dins els paràmetres del capitalisme, a costa de la salut i les necessitats del proletariat barceloní. Sense anar més lluny, Jaume Collboni aquest estiu va declarar que pretenia convertir Barcelona en una base de creuers.