Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

Homenatge a Pedro Álvarez, un jove barceloní assassinat per la policia fa 32 anys

El Sindicat d’Habitatge de l’Hospitalet i l’OJS de Sant Martí organitzen amb la família un homenatge en memòria i denúncia de la víctima de violència policial


22 de desembre de 2024

Aquest matí, el Sindicat d’Habitatge de l’Hospitalet i l’OJS de Sant Martí han organitzat amb els familiars un acte d’homenatge al Pedro Álvarez, un jove de la Verneda assassinat per la policia enguany fa 32 anys a Hospitalet de Llobregat. Després que un policia nacional fos acusat com a presumpte autor del crim, el cas es va arxivar i la família va quedar sense resposta concloent, sense un responsable i abandonada per les institucions. Des d’aleshores, any rere any hi ha hagut actes commemoratius d’homenatge i crítica, com el d’avui.

El pare, Juanjo Álvarez, ha inaugurat les intervencions denunciant que el cas ha prescrit i els ha deixat en una eterna espera: “Han omès completament la investigació”, afirma, tot condemnant la connivència de la Justícia amb la policia: “al cos de la policia s’encobreixen els uns als altres i no passa res”. A continuació, la portaveu de l’OJS ha posat en context el cas: l’assassinat va ocórrer el 1992, el mateix any que els Jocs Olímpics de Barcelona, en un moment especialment sensible en què es va aguditzar la repressió policial per desarticular l’organització i la mobilització social a la ciutat.

El Sindicat ha fet incidència en el fet que no és un cas aïllat, sinó que la violència policial forma part de la violència estructural a què ens exposa el sistema capitalista en un present de crisi constant i progressiva proletarització de la societat. Així, “la família d’en Pedro es converteix en una víctima més d’un sistema que respon amb violència i repressió a les demandes legítimes de la classe treballadora”, han exposat, remarcant “el gir cap a un model cada cop més autoritari” dels estats en el present. “La impunitat amb què actuen les forces de l’ordre” i que, en aquest cas, han deixat una família sense cicatritzar, “reforça aquest cicle de violència”, han afegit.

La portaveu del Sindicat ha subratllat les diferents manifestacions de la violència estructural, entre les quals es troba la crisi d’habitatge que travessa el país i que mostra la seva part més crua en els desnonaments diaris: “Els abusos policials, la repressió als barris i la desprotecció davant els desnonaments són manifestacions d’un sistema que prioritza els drets dels rendistes i empresaris per sobre els drets de la classe treballadora”. Per tancar la intervenció, s’han recordat els noms d’altres víctimes com Patricia Heras, Carlos Palomino o Guillem Agulló. “Avui, en recordar en Pedro, no només fem un homenatge a la seva vida, sinó que denunciem aquesta realitat”, han conclòs.

Tot seguit, l’OJS ha dictaminat que “el Pedro continuarà viu en totes les joves que ens organitzem per construir un món on aquestes barbaritats no es tornin a repetir”. Finalment, l’acte ha acabat amb la lectura del poema d’Eduardo Galeano “Los nadies”, “que cuestan menos que la bala que los mata”.

Un cas de desatenció, dispensació i impunitat

Pedro Álvarez Peso, veí de la Verneda (Barcelona) va ser assassinat la matinada del 15 de desembre de 1992 a l’Hospitalet de Llobregat. Passejava amb la seva parella, que gairebé va ser atropellada per creuar sense mirar. El conductor va baixar enfurismat i es va produir una disputa que va acabar amb el propietari del vehicle disparant tres trets al cap al Pedro, que va ser traslladat a l’Hospital de Bellvitge, on va morir minuts després. El conductor es va fugar.

Dos dies després va ser detingut com a presumpte assassí el policia nacional José Manuel Segovia Fernández. Tanmateix, al cap d’una setmana el jutge el va posar en llibertat “per falta de proves concloents”, l’agent es va reincorporar al cos policial amb una suspensió de tres mesos de feina i sou i la causa es va arxivar.

La família, descontenta i desconfiada dels procediments, va denunciar irregularitats en la investigació i falta d’interès de les institucions d’investigar profundament un cas amb la implicació d’un membre de la policia. Segons La Directa, els familiars no van rebre un informe de les investigacions fins a finals de 2019. Després de dècades d’insistència inesgotable i frustrada davant d’una Justícia que desestimava els recursos de la família, el cas es va tancar definitivament fa dos anys, segellant la impunitat del policia que va perpetrar el crim.

Recordar per evitar la impunitat: les mobilitzacions

El cas va rebre des del principi un ampli suport social. Al llarg dels anys, diferents moviments socials i sindicats han convocat múltiples manifestacions, concentracions i actes que han arreplegat centenars de persones (milers, a la concentració al barri de la Verneda el 7 de març de 1993) per tal d’acompanyar la família i mostrar-se disconformes amb la impunitat amb què es va tancar l’assassinat.

En aquesta línia, diumenge passat la Plataforma Pedro Álvarez va desplegar també a l’Hospitalet de Llobregat una ofrena floral seguida d’actuacions musicals en homenatge al jove.


Contingut relacionat