Els treballadors portuaris italians van a la vaga contra la guerra imperialista i la devaluació salarial
La sectorial de Mar i Ports del Sindicat italià USB (Unió Sindical de Base) ha convocat per a demà dissabte una vaga de 24 hores a tots els ports del país sota el lema «Abaixeu les armes – Pugeu els salaris». La iniciativa dels portuaris italians pretén ser la punta de llança d’una mobilització general contra la implicació italiana en l’escalada bèl·lica de l’OTAN, contra l’empobriment de la classe treballadora lligada a la crisi i la guerra capitalistes i, en defensa de la seguretat al lloc de feina, després que en els darrers mesos dos portuaris perdessin la vida a Trieste i a Civitavecchia.
En el marc de la vaga s’ha fet una crida a assistir massivament demà a Gènova per tal de bloquejar el port i impedir l’arribada d’una nau de la companyia Bahri dedicada al transport d’armes utilitzades per Aràbia Saudita en la guerra al Yemen.
Portuaris contra la guerra imperialista
La mobilització del dia 25 és la culminació d’un procés iniciat per un grup de treballadors portuaris genovesos organitzats al CALP (Col·lectiu Autònom de Treballadors Portuaris), una unió de portuaris de diferents oficis, terminals i empreses, que -a banda del treball sindical al port com a delegats d’USB- estan actius en les diferents lluites de la classe treballadora del territori, i que en els darrers anys han estat al capdavant del boicot contra la guerra imperialista, dificultant el tràfic d’armes en direcció a Orient Mitjà pels ports italians.
Aquesta dinàmica de lluita contra el tràfic d’armes s’inicia l’any 2014, quan els portuaris s’adonen que els mateixos vehicles «pick-up» de la marca Toyota que passen pel port de Gènova apareixen en vídeos de la guerra a Líbia. Des d’aquest moment els militants del CALP comencen a moure’s per identificar i impedir el pas de mercaderia bèl·lica, culminant en diverses aturades els anys 2019 i el 2022, que de forma efectiva van obligar la companyia Bahri a cancel·lar escales previstes a la ciutat, on havia de carregar, entre d’altres, generadors que s’utilitzen per abastir drons de guerra emprats contra la població al Yemen.
Segons els portuaris genovesos, amb la mobilització del dia 25 no pretenen limitar-se a la denúncia i a «fer un brindis al sol, sinó bloquejar en la pràctica el trànsit d’armes cap a les zones de guerra». L’objectiu de la iniciativa és «estendre la lluita contra la guerra a tothom, dins i fora de les fronteres d’Itàlia», doncs segons el CALP «els portuaris sempre hem estat sensibles a la qüestió de l’internacionalisme, la guerra i el pas de mitjans de guerra pels ports».
Certament, les accions dels portuaris italians entronquen amb la millor tradició històrica, internacionalista i antibel·licista, del moviment obrer europeu. La vaga del 25F recorda a les mobilitzacions dels portuaris de Marsella i altres ports francesos entre els anys 40 i 50, negant-se a estibar mercaderies destinades a les guerres imperialistes al Sud-est asiàtic.