Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

Els docents s’organitzen contra els desnonaments i pel dret a l’habitatge

Seguint l’exemple dels docents dels centres públics de Salt, membres de la comunitat educativa de Barcelona i de la Catalunya Central s’han organitzat per denunciar la crisi residencial i educativa que afecta els seus alumnes


13 de desembre de 2024

A principis de desembre, els equips educatius de Barcelona van fer pública la plataforma “Docents 080” en defensa de l’habitatge digne, un dret que “no podem deslligar del dret a l’educació”. Al manifest denuncien que la crisi de l’habitatge “vulnera el dret a l’educació de joves i infants i impedeix que puguin seguir els aprenentatges amb normalitat”. Indiquen que més de 30.000 alumnes es troben en situació de vulnerabilitat a la Ciutat comtal i que gairebé en un 70% dels desnonaments hi ha menors d’edat. En aquest sentit, “l’emergència habitacional i la preocupació per cobrir les necessitats bàsiques són factors que incrementen el risc de patir problemes de salut mental”. Així mateix, la relocalització temporal de les famílies desnonades les allunya de l’escola, fet que obstaculitza l’educació dels infants.

Per tot plegat, els docents han decidit plantar cara i exigir diverses mesures a l’administració, entre les quals es troba l’aplicació efectiva dels protocols i les lleis de protecció integral de la infància per prioritzar els interessos del menor “en tot el que afecti drets fonamentals, especialment en la lluita contra el sensellarisme”, assegurar els subministraments bàsics a tots els habitatges, perquè l’educació dels infants no s’hagi de veure compromesa per l’emergència econòmica, aturar la presència d’antiavalots als desnonaments amb menors o persones vulnerables, aplicar mesures efectives per lluitar contra la segregació residencial i escolar i dotar els equips educatius de més recursos per afrontar els problemes educatius i socials dels alumnes. En les primeres 12 hores, el manifest ja va aconseguir 400 adhesions.

Un moviment en expansió

D’altra banda, recollint les iniciatives de Salt i de Barcelona, aquest dijous s’ha presentat a Sant Vicenç de Castellet (Bages) la plataforma “Docents per l’habitatge digne a la Catalunya Central”, sota el lema: “Sense habitatge digne no podem educar”, per posar de manifest l’emergència social i educativa que afecta la regió central del territori. La localització on s’ha fet públic el grup, concretament a l’entrada de l’escola del poble, no és casual: el passat 28 de novembre es va desnonar una família amb tres fills estudiants del centre, un cas que ha despertat la urgència de la mobilització. Jordi Bordes, un dels docents de la plataforma, ha denunciat una “vulneració sistemàtica” del dret a l’habitatge i el dret a l’educació, que impedeix l’aprenentatge normal d’alumnes que han de conviure amb l’angoixa i la inseguretat de ser desnonats.

Davant d’això, l’organització ha fet també un llistat de demandes a les administracions locals i autonòmiques en la mateixa línia que els docents barcelonins, en una clara mostra que les dificultats econòmiques, socials i educatives que han d’encarar les famílies amb alumnes menors d’edat de centres públics de Catalunya no són qüestions aïllades ni casos locals o particulars.


Contingut relacionat