Corrupció i crisi al PSOE. El govern de Sánchez a la corda fluixa?

Els escàndols per corrupció han sigut una qüestió central a l’actual partit del Govern espanyol, el PSOE. Des de l’obertura de la investigació al voltant de Koldo García, antic assessor d’Ábalos, antic Ministre de Transport i Secretari d’Organització del PSOE, qui ràpidament també va ser involucrat en la trama de corrupció. Fins a culminar amb l’afer Santos Cerdán i l’actual crisi que enfronta el govern de l’Estat.
L’afer ha anat implicant cada vegada més l’estructura del PSOE i especialment els sectors més propers a l’actual president del Govern, Pedro Sánchez. La trama de contraprestacions econòmiques s’extén a fets com l’adjudicació de contractes irregulars per la compra de mascaretes, el rescat d’AirEuropa o la contractació de l’amant d’Ábalos a ADIF, o el conegut com a “Delcygate”, entre altres. Estan imputats actualment per presumpta organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, delicte contra la hisenda pública i tràfic d’influències.
Els sectors de confiança de Sánchez, esquitxats
Actualment, la investigació situa com a eix central de la trama els sectors de confiança de Sánchez. L’assessor polític vinculat al PSOE Koldo García, l’antic ministre i secretari d’organització del partit José Luís Ábalos i recentment Santos Cerdán, un dels homes forts de Sánchez, qui havia substituït a Ábalos al capdavant de la Secretaria d’Organització del PSOE fins al moment que es fes pública, també, la seva implicació.
La major crisi política de Sánchez
A mesura que avança la investigació, Pedro Sánchez es troba cada cop més sol en el si del seu partit. Davant de l’obertura de la crisi política més gran que ha hagut d’afrontar com a president, són diversos els flancs que ha de contenir. Des de remodelacions dins del partit per recuperar certa credibilitat, fins a les concessions als seus socis de govern, així com els partits que van facilitar la investidura per evitar un final de legislatura anticipada i la convocatòria d’eleccions.
Reunions amb aliats
En aquest sentit, és rellevant que dimarts, Pedro Sánchez s’ha reunit per primer cop de forma pública amb algun dels antics presos polítics del Procés, en aquest cas amb Jordi Turull, buscant revalidar el suport de JUNTS al seu govern.
Aquest dimecres també va rebre a la Moncloa els portaveus parlamentaris d’ERC, Bildu, PNV i Coalición Canaria per tal d’avaluar l’estat de la seva relació després de l’eclosió del cas Santos Cerdán. El portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián ha vist el president “tocat”, i ha fet una crida a les formacions de l’esquerra parlamentària a “aprofitar el temps que queda”.