Barcelona prohibirà “prendre la fresca”: multes de fins a 500 euros per asseure’s en portals o voreres

L’Ajuntament de Barcelona està tramitant una nova regulació que prohibiria de facto la pràctica coneguda com “prendre la fresca”. És a dir, asseure’s en portals, voreres o portes de casa per a xerrar i socialitzar durant les nits. Una costum molt arrelada en la cultura popular de les zones d’influència mediterrània. Especialment en barris obrers i pobles, que quedaria prohibida sota l’amenaça de multes que poden aconseguir els 500 euros.
Una nova ordenança del civisme
La mesura forma part de la nova “Ordenança de Civisme” actualitzada. Aquesta busca “regular l’ús de l’espai públic per a millorar la convivència i reduir molèsties veïnals”. L’esborrany de l’ordenança detalla la prohibició d’“ocupar la via pública amb objectes (cadires, taules, etc.) sense autorització, excepte en terrasses de bars i restaurants amb llicència”.
A més, impediria utilitzar mobiliari urbà “de manera indeguda” i estableix sancions per a “comportaments que generin molèsties, sorolls o alterin el descans”, especialment en horari nocturn (de 22.00 a 8.00). Sanciona també “conductes que dificultin el pas, la neteja o l’ús normal de l’espai públic”. Segons l’article 7.1, asseure’s en una vorera o portal podria interpretar-se com “una obstrucció”, especialment en voreres estretes. L’aplicació pràctica d’això, com és habitual, dependrà de la interpretació de la Guàrdia Urbana.
Aquest paquet de mesures impopulars ha generat un ampli rebuig social. Molts veïns recorden que “prendre la fresca” representa una forma tradicional de vida comunitària i un espai de trobada intergeneracional difícil de substituir.
No s’acaba aquí
A més, la norma no sols afecta a aquest costum, sinó que també restringeix altres pràctiques en espais públics, com les barbacoes en balcons i terrasses o el consum d’alcohol al carrer, mesures que han estat igualment polèmiques.
Organitzacions veïnals, culturals i associacions han denunciat que la prohibició criminalitza una tradició popular i fomenta la privatització de l’espai públic, mentre que l’Ajuntament defensa que la regulació “és necessària per a garantir el descans i la seguretat de tots els ciutadans”.
La polèmica està servida a Barcelona, on la tensió entre la preservació de les tradicions obreres i la gestió capitalista de l’entorn urbà torna a obrir un debat sobre la disputa social sobre l’espai públic.