Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

Ursula von der Leyen copia el model migratori de la neofeixista Meloni



17 d’octubre de 2024

Ursula von der Leyen ha proposat en una carta enviada aquesta setmana als 27 estats membres la creació de centres de detenció i deportació d’immigrants fora de les fronteres de la Unió Europea (UE). D’aquesta manera, la presidenta de la Comissió Europea abraça la política migratòria defensada per l’extrema dreta de Viktor Orbán a Hongria i Giorgia Meloni a Itàlia. Avui se celebrarà una cimera del Consell Europeu on es debatrà aquesta proposta.

Aquest model ja ha estat implementat pel govern de Meloni a Itàlia. La primera ministra italiana, recentment va obrir diversos centres d’internament en territori albanès, amb els quals pretén militaritzar la rebuda dels immigrants que arriben al país i facilitar la seva expulsió forçosa. Aquesta mesura s’emmarca en un auge de la violència contra el proletariat migrant al conjunt de la UE. A més del ja mencionat govern hongarès, també els presidents d’Eslovàquia, Àustria i Països Baixos s’han mostrat partidaris d’aquests centres. Cal afegir-hi aquí la recent decisió de Polònia i Finlàndia de suspendre temporalment el dret a asil al seu territori.

El canvi de direcció de Von der Leyen trenca amb els compromisos més moderats que va assumir durant el seu primer mandat, quan comptava amb el suport dels socialdemòcrates, liberals i verds al Parlament Europeu. Ara, el seu nou enfocament ha obert la porta a un enduriment del racisme institucional a Europa, prioritzant el control fronterer i la deportació de sol·licitants d’asil a països tercers. Tot plegat camuflat amb una retòrica pomposa que parla de “solucions innovadores per a contenir la immigració il·legal”.


Contingut relacionat