Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

El Govern espanyol proposa que els treballadors de baixa puguin treballar



7 d’octubre de 2024

La ministra de la Seguretat Social, Elma Saiz, va fer públic el passat dijous 3 d’octubre que el seu equip està treballant en una possible reforma del règim d’incapacitat temporal (IT) o baixa. La iniciativa d’aquesta ministra del PSOE és flexibilitzar les baixes mèdiques, cosa que permetria anar a la feina a treballadors que es trobessin malalts. D’aquesta manera, la necessitat de la patronal d’atacar l’IT a costa de la salut dels treballadors s’obre camí al si del govern espanyol.

La proposta de la Seguretat Social, segons ha explicat la ministra, està enfocada a casos com el càncer o malalties cròniques i la reforma permetria que els afectats treballessin en funcions compatibles amb el seu estat de salut. Tanmateix, aquesta flexibilització de la IT posa en risc els drets col·lectius de tota la classe treballadora de l’Estat, ja que obre la porta a formes d’explotació impactin de forma insòlita en la salut dels treballadors.

Un dels arguments del Ministeri ha estat que l’adopció d’aquesta forma d’IT flexible quedaria en mans del mateix treballador. Aquesta voluntarietat formal, però, entra en contradicció amb la realitat de les relacions laborals, on els empresaris gaudeixen d’impunitat i força per coaccionar els seus treballadors de diverses maneres. Així doncs, la incorporació d’aquesta nova forma d’IT revertiria major capacitat d’explotació per part de la patronal. Sense anar més lluny, el president de la CEOE, Antonio Garamedi, va declarar el divendres 4 d’octubre que estava d’acord amb la proposta del govern espanyol.

Amb la introducció de l’IT felxible, en comptes de garantir el dret a una baixa mèdica plena i digna per recuperar-se, el govern espanyol pressiona els treballadors per a ser útils a la burgesia fins a les últimes conseqüències. Aquesta voluntat de treure benefici econòmic de les persones malaltes, inclús de les que pateixen malalties greus, repercuteix en una tergiversació del concepte de salut i un greu retrocés de drets per a la classe treballadora.


Contingut relacionat