Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

Inici de la investidura del PSC a la presidència de la Generalitat marcada per la repressió.



8 d’agost de 2024

Aquest matí de dijous 8 d’agost, després d’unes setmanes en què s’han fet públics els acords d’investidura del PSC encapçalat per Salvador Illa, amb ERC i els Comuns, ha començat la sessió per investir el pròxim president de la Generalitat de Catalunya.

Una hora abans de l’inici d’aquesta sessió, a uns centenars de metres del Parlament, Carles Puigdemont ha reaparegut en territori català després de gairebé set anys d’exili. En un acte públic amb el suport dels partits i les entitats independentistes. El fins ara exiliat, després d’una breu intervenció i escenificant emprendre el camí al Parlament, ha desaparegut.

Els milers de persones que s’havien concentrat al Passeig Lluís companys, s’han desplaçat fins a les portes d’un parc de la Ciutadella blindat des d’ahir per part dels Mossos d’esquadra. En aquest marc un miler de manifestants han aconseguit accedir al parc i apropar-se fins a les portes del Parlament. En aquests moments els antiavalots de mossos han carregat contra els manifestants utilitzant gas pebre per dissoldre’ls. Un armament inèdit en els darrers anys en les actuacions d’ordre públic d’aquest cos. Aquest gasejament dels manifestants han provocat que desenes hagin hagut de ser atesos pels serveis sanitaris. L’operatiu de la policia autonòmica ha estat dirigida in situ pel Comissari en cap Eduard Sallent i del conseller Joan Ignasi Elena.

Axó succeïa, mentre Illa feia el seu discurs per a la investidura carregat d’una forta escenificació progressista que contrasta amb les recents polítiques del mateix PSC a l’Ajuntament de Barcelona. També en paral·lel s’ha iniciat la denominada “Operació gàbia”, intentant localitzar a Carles Puigdemont sobre el qual encara recau una ordre de detenció per suposada malversació en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Una ordre que malgrat haver de desestimar-se a causa de la recent llei d’Amnistia, cosa a la qual el poder judicial s’està negant. Aquesta operació ha consistit en controls policials a totes les sortides de la ciutat de Barcelona i els passos fronterers de Catalunya, generant complicacions en la circulació viària i normalitzant la vulneració dels drets i llibertats de centenars de persones que han sigut aturades i a les quals s’ha registrat el vehicle sense cap mena d’indici. Al cap de quatre hores i davant la impossibilitat de localitzar l’antic president, han aixecat els controls els policials.

En el moment del tancament de la redacció d’aquesta notícia la sessió d’investidura continua amb la normalitat prevista i Carles Puigdemont encara no ha sigut detingut tot i que fonts periodístiques sí que informen de detencions de persones que estarien vinculades amb la presumpta fugida.


Contingut relacionat