Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

L’OJS de Catalunya celebra amb èxit la Trobada de Joves Socialistes



24 de juny de 2024

Aquest cap de setmana han tingut lloc a Sant Celoni la Trobada de Joves Socialistes (TJS), organitzada per l’Organització Juvenil Socialista de Catalunya (OJS). Aquest espai ha suposat el tancament d’un curs polític que ha vist néixer el Moviment Socialista a Catalunya i han evidenciat la il·lusió creixent que aquest espai polític genera entre el jovent treballador, reunint unes 750 persones al llarg dels tres dies.

La programació ha compaginat l’estudi i el debat en torn les tesis polítiques del MS amb activitats esportives, concerts i germanor entre joves de diferents territoris. Ahir, a l’acte de cloenda de les trobades, portaveus de l’OJS van celebrar l’entusiasme i la disciplina mostrats per la militància durant el primer any de vida de l’organització i van encoratjar el jovent treballador a comprometre’s amb una estratègia revolucionària.

L’OJS va iniciar les TJS divendres 21 amb un homenatge a Quico Sabaté, guerriller llibertari que va ser assassinat a Sant Celoni el 1960. D’aquesta manera la militància de l’organització juvenil mostrava el seu respecte a tots aquells lluitadors que els han precedit i que inspiren la seva lluita en l’actualitat. Més tard, a la tarda, mentre els assistents anaven arribant i acreditant-se van tenir lloc les primeres activitats. Es va realitzar un taller de grafiti i un seminari de MMA a càrrec d’Abner Lloveras al qual van participar desenes de joves mentre, des de les grades, la resta d’assistents observaven l’activitat. Finalment, la primera jornada de les trobades va acabar amb una vetllada d’exhibició amb enfrontaments de diferents modalitats d’esports de combat amb el pavelló esportiu ple a vessar de públic.

El matí del dissabte van tenir lloc les primeres xerrades començant aquestes amb una primera ponència sota el nom de «Derrota, crisi i guerra. Naufragi d’una època i l’alternativa revolucionària» on es va desenvolupar l’anàlisi de conjuntura del MS, orientat a rearticular políticament el proletariat i possibilitar una sortida revolucionària de la crisi sistèmica del capitalisme. Així doncs, els ponents van sostenir que «el capitalisme té una tendència lenta, però creixent que es desenvolupa històricament i per la qual exhaureix les seves pròpies condicions d’existència. Això lluny de plantejar una via directa i mecànica al socialisme, no és res més que el context en què cal situar la nostra acció política». La segona ponència va començar tot just després i va tractar d’abordar la idea de convertir “la ruptura generacional en ruptura comunista” a través, també, del model militant. És en aquest sentit la primera de les ponents va ressaltar la importància d’ubicar tots els nostres passos en un mateix camí indicant que “és temptativa la millora immediata, és molt fàcil deixar-se seduir, però hem de mantenir la mirada a l’horitzó sense perdre el rumb. Hem d’estar convençuts que els objectius pels quals treballem són els que ens apropen a la societat que volem”. La ponència la va tancar la portaveu de l’OJS, Judith González, i va concloure la seva intervenció afirmant que «l’organització comunista ha d’esdevenir un òrgan conscient que sigui capaç d’incidir eficaçment en les lluites immediates al mateix temps que manté aquesta perspectiva de transformació general».

Durant el dinar i posterior a ell, van tenir lloc diversos concerts de Lo Quimet de Cal Boter, Ladela & Idadeoia & Dj Gusto i la Gal·la del col·lectiu de selectores Cherry Oh Baby va animar l’estona amb una selecció de vinils de ska, reggea i rocksteady. Això va donar pas a la tarda del segon dia de les TJS que va començar amb un torneig de futbol i que posteriorment, i de forma simultània, si va sumar la gravació en directe d’una entrevista de Prisma on la presentadora del programa Natàlia Ciurana entrevistava el portaveu del Consell Socialista d’Euskal Herria (EHKS), organització de referència del MS basc. Mentre més d’un centenar de joves, des de les grades del parc de les Illes Belles, animaven els equips participants en el torneig, la resta d’assistents a les TJS escoltaven les consideracions d’Ander Goiatxe portaveu d’EHKS sobre l’avenç de les tesis socialistes entre el jovent treballador a Euskal Herria, així com sobre el paper que està tenint aquesta nova organització del Moviment Socialista Basc. Finalment, per acabar la programació de dissabte, va tenir lloc la nit de concerts. Primer, a l’espai exterior amb un concert amb el grup Remei de Ca la Fresca i després a l’interior del pavelló amb artistes com Lamiae, KingLionBaby, Lil Russia, Santa Salut, Nerve Agent i Via Zamboni DjSet.

La programació de diumenge va començar amb l’última de les xerrades de les TJS, anomenada «Poder de classe. Camí a la possibilitat de la revolució» a la qual es va aprofundir en la proposta estratègica del MS, el Procés Socialista. «Nosaltres proposem la construcció d’organització per fronts que lliguin cada opressió i lluita concreta amb una estratègia general per superar el capitalisme. Lligant la problemàtica de l’habitatge, la problemàtica juvenil, la lluita contra l’opressió de gènere o a favor del dret a l’autodeterminació amb el programa que pot acabar amb l’arrel comuna de totes aquestes problemàtiques» van afirmar els ponents.

Com a cloenda de les TJS va tenir lloc un acte polític on van intervenir les portaveus de l’OJS de Catalunya, el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya, l’OJS del País Valencià, la CJS i GKS. En aquest acte es va fer valdre el compromís i la disciplina mostrada per la militància de l’OJS de Catalunya durant aquest primer curs que ha vist néixer a l’organització i que ha permès convertir l’MS en un subjecte polític reconegut al Principat. També es va assenyalar la necessitat de continuar expandint internacionalment l’MS per tal d’aconseguir obrir un nou cicle revolucionari a Europa, així com la importància de jornades com les TJS per tal d’aprofundir en la consolidació i desenvolupament polític del seu cos militant.

OJS

Contingut relacionat