Skip to main content
Un mitjà per la lluita de classes

Horitzó Socialista es presenta a Barcelona i València



31 d’octubre de 2022

La setmana passada, el Moviment Socialista en construcció als Països Catalans hem dut a terme les primeres presentacions del nostre òrgan de difusió i reflexió Horitzó Socialista. En ambdues cites hi ha hagut una elevada assistència, unint a 300 persones tant a Barcelona com a València.

El conjunt de ponències titulat De la crítica a la proposta: les tasques actuals del jovent comunista omplia l’Aula Magna de la Facultat de Psicologia de l’Autònoma el passat dimarts. Allà abordaven, en primer lloc, quina anàlisi de conjuntura fem com a moviment de la situació actual i com s’han desenvolupat els esdeveniments històrics que ens hi han dut. Seguidament, es plantejava una crítica a la socialdemocràcia, fruit de la reflexió i les limitacions observades per moltes de nosaltres en els nostres antics espais de militància, cosa que ens ha dut a comprendre la necessitat d’organitzar-nos i començar a construir el Moviment Socialista als Països Catalans. Per últim, es va exposar la que considerem que ha de ser l’aposta estratègica aterrada al nostre marc geogràfic i context històric, en què hem de treballar constantment per definir i millorar: el Procés Socialista. Un plantejament que té una traducció pràctica en una sèrie de tasques per al jovent comunista: conformar un Moviment Socialista fort, difondre socialment les seves tesis i desenvolupar les nostres capacitats militants a través del treball en espais d’organització.

En un format més extens, la segona presentació d’Horitzó Socialista a l’Ateneu Musical del Port (Cabanyal, València) començava a les 18.15h amb una posada en escena de diverses militants socialistes recitant textos d’autors tan diversos com Gata Cattana, Rosa Luxemburg, Alejandra Soler o els propis Marx i Engels. Seguidament, en una línia similar a la de l’altre acte, les primeres ponències van abordar l’anàlisi de conjuntura i el Procés Socialista. Les dues ponències següents abordaven qüestions més concretes: el paper de la cultura i l’art en la construcció de l’hegemonia comunista i com s’entenen els casals socialistes i el control del territori. Totes dues ponències posaven aquests aspectes en relació amb les tasques actuals que el Procés Socialista reclama a les militants comunistes. L’acte es va cloure amb una actuació musical del Cor Popular de Ciutat Vella, amb qui les assistents a l’acte entonaven la darrera peça que interpretaven, la Internacional. Després de sopar, les assistents a la presentació també varen tenir l’oportunitat d’anar fins a la sala Matisse per assistir als concerts de les MC Aris O’Hara, Maria Colt i La Paranoia.

Des del Moviment Socialista valorem molt positivament l’assistència massiva a les dues presentacions. Tot i així, considerem que es tractaria d’un error limitar la nostra valoració al nombre de persones, si bé això demostra l’interès que desperten les tesis comunistes en l’actualitat i que no es tracta de quelcom obsolet que calgui deixar en el passat.

Fent una valoració més profunda, considerem que les presentacions han estat una posada en pràctica de les tasques que tenim per davant el jovent comunista. Aquests actes ens han servit per avançar vers la consolidació del Moviment Socialista que estem construint; han contribuït a poder difondre les nostres hipòtesis i han estat possibles, precisament, perquè han estat fruit de l’organització i el treball col·lectiu de joves militants decidides i compromeses a fer avançar el moviment. Alhora, cada posada en pràctica ens serveix per observar les nostres pròpies limitacions i posar-nos a treballar per superar-les.

Sabem, però, que aquest èxit per sí sol ens resulta insuficient i que encara tenim per davant molta feina a fer si volem seguir avançant. Una feina que ens requerirà ser moltes més, amb més capacitats i més ben organitzades. D’avant d’això, les militants del Moviment Socialista extraiem els aprenentatges de la feina feta i assumim el repte de seguir endavant, fent avançar el Procés Socialista. Seguim vers l’horitzó socialista!


Contingut relacionat